Som ung flicka sitter Veronica i köket hemma i Prag och lyssnar på radion som spelar upp den sovjetiska nationalsången. Utanför fönstret ser hon soldater och stridsvagnar som invaderar staden i samband med det som kallas Pragvåren. Så småningom skulle Veronica hamna i Sverige där hon mötte en ny kultur och till slut fick en neuropsykiatrisk diagnos som hjälpte henne att förstå sig själv.

Redan som ung hade Veronica upplevt saker som många av oss i trygga Sverige inte ens kan föreställa oss. Bland annat hade hon sett sin stad ockuperas av soldater. Förutom oroligheterna i landet fick Veronica ofta under uppväxten höra att hon var fel och inte passade in, vilket påverkade självkänslan och relationer med andra.

Så småningom hamnade Veronica i Sverige. Hon imponerades över det vackra svenska landskapet men samtidigt var det inte lätt att komma till ett nytt land. Familjen och vännerna var kvar i hemlandet, hon kunde inte språket och samtidigt hade hon svårt att tolka underförstådda regler. Många kulturkrockar uppstod.

Veronica ägnade flera år åt att jobba nästan dygnet runt. Till slut slutade hjärnan att fungera: hon visste inte var hon var, kunde inte sova och fick kraftig ångest. Utmattningen var ett faktum.

“Personer med autism är lika olika som alla andra”

Efter en lång tid genomgick Veronica en utredning som visade att hon har autism. Hon förstod nu att jobben hon haft inte alls varit anpassade utifrån hennes funktionsuppsättning. Diagnosen och en fantastisk läkare var det första steget till ett bättre mående.

Veronica fick hjälp med rehabilitering och hjälpmedelsanpassningar av bland annat Arbetsförmedlingen och mår idag bättre. Hon har många egna strategier så som meditation för att hantera den psykiska ohälsan. Att behålla humorn genom svårigheter har varit viktigt.

I sina föreläsningar vill Veronica förmedla att personer med autism är precis lika olika som alla andra. Hon föreläser för vårdpersonal, myndigheter, skolor arbetsplatser med flera.

Förutom att vara Hjärnkollambassadör är Veronica socionom, terapeut, lingvist och författare med ett stort intresse för språk. Hon talar bland annat hela sex olika språk. Hon föreläser på svenska, engelska, tjeckiska och ryska.