Bakgrund
William föddes 1998 i Gävle. Familjen är väldigt idrottsintresserad och består av mamma. pappa och en halvbror. William upplevde familjen som trygg och närvarande, han tilläts dessutom att han fick gå sin egen väg. William upplevde samtidigt ett inre krav på att ta vara på alla möjligheter. Detta tycker han att han kunnat dra nytta av senare i livet. Han har en funktionsnedsättning i form av en medfödd CP skada. Men William själv ser sig som ”normal”.
William har inte en psykisk ohälsa i grunden. Han har en medfödd CP skada som påverkar hans fysiska rörelsefrihet, vilket har varit en drivkraft och en tillgång, samtidigt som han har haft en känsla av utanförskap.
William är rullstolsburen på grund av att hans ben inte hänger med och hans uttryck i talet får människor med okunskap om CP skador att skapa fördomar och stigman. Detta vill William påverka till det bättre.
Fördomarna har påverkat hur han har blivit bemött och lett till stigmatisering. William ger exempel på detta i sin berättelse.
När William var liten hade han svårt att titta på filmer och fotografier där han var med. I hans eget huvud såg han sig som helt normal, men det han såg i filmerna och i fotografierna visade på något annat. Han gick i vanlig grundskola och gymnasium, även där såg han sig själv som helt normal. Han var den ende i klassen och på skolan som var rullstolsburen.
När han mötte personer på stan som var rullstolsbundna så blev det mer märkligt för honom, han blev osäker på hur han skulle bemöta den andre.
Den andre hade ju ett funktionshinder, men han såg inte sig själv som att han hade ett funktionshinder. Det var i sådana situationer han upplevde att han ”stack ut” från andra.
Vändpunkter i livet
William har idag en god självacceptans. Han har medvetet valt att nyttja sin situation genom att prata om det. Han säger idag att han inte har något fel i huvudet eller att han är ointelligent eller liknande. Han har inga kognitiva eller förståndsmässiga problem. Willim ser möjligheter, han är social , utbildar andra och använder humor på ett bra sätt.
William säger att det i perioder är tungt i livet ibland, men det är som det är för de flesta människor, inte pågrund av sin CP skada. William har accepterat att han inte kan springa 100 m på en löparbana eller att åka skridskor. Han kan göra så många andra saker som han hellre väljer att fokusera på! Bara han får göra det på sitt sätt.
Han ser det som viktigt att få dela sin berättelse. Han ser det också som ett sätt att förhålla sig till den verklighet han lever i. På så sätt kan han också förmedla hopp till människor, att det finns vägar framåt och som ger mening med livet.
 Hur ser livet ut idag?
Idag arbetar William på heltid, han äger sin lägenhet och sin bil. Han tränar styrketräning vilket också får honom att må bra. Ett exempel på hans kämpaglöd är hur han tog sig upp ända på regeringsnivå för att få hissen upp till hans lägenhet utrustad med dörröppnare! Han är social och har lätt att få vänner , han går på krogen ibland, vilket han inte ser som något konstigt i sig. Han gör ju bra vad grabbar i hans ålder generell brukar göra.
Vad kan åhöraren förvänta sig av föreläsningen
En personlig berättelse som är livsbejakande, perfekt för människor som vill ha en dos av att se möjligheter och han visar också hur han använder humor utan att förminska sig själv.
Han hjälper lyssnar att se skillnaden på fysiska funktionshinder psykologiska funktionsnedsättningar (psykiatriska diagnoser). Han hjälper också lyssnarna förstå att om man har ett fysiskt funktionshinder och blir bemött med fördomar och stigmatisering, så kan det leda till psykisk ohälsa!
Länkar:
William vill ge andra som mår dåligt hjälp att må bättre – P4 Gävleborg | Sveriges
William vill att fler vågar fråga om funktionshinder – P4 Gävleborg | Sveriges Radio
Bostadsanpassning William godkänd
SVT William